2024. május 22.,Júlia, Rita

Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítvány

5525, Füzesgyarmat Május 1. u. 6.

e-mail: info@gyarmatilovastorna.hu

Tel: 06-30-465-0703

Adószám: 18388336-1-04

Bankszámlaszám:

54000052-10002955

Web: www.gyarmatilovastorna.hu


A Magyar Lovas Szövetség hivatalos weboldala

Nemzeti Civil Alapprogram

FSZH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Szakmai Portálja

Felina Hungaria Kft. hivatalos weboldala

Pappteam weboldala

Füzesgyarmat város hivatalos weboldala

Mi is az a lovastorna (voltige)?

A lovaglás és a torna ötvözete? Külön- külön egyik sem, de sokkal több, mint a kettő együttvéve.

Legjobb definíciója: művészi torna egy vágtázó lovon! 2004.O.B.

Egy ló, amely egy 15m-es körben szabályosan vágtázik és egy lovastornász, aki megfelelő zene mellett harmónikusan együtt mozog a lóval, s mindez a néző számára egy "mozgásköltemény" lesz. E leírás alapján egyesek cirkuszi mutatványról beszélnek....

A lovastorna azonban egy igen szabályozott sportág. Hivatalossá válása hazánkban, 1984-ben történt meg, ekkortól a Magyar Lovas Szövetség ötödik szakága lett.

A lovastorna résztvevői

A voltizsló:
A voltizsló kiválasztása nagyon fontos feledat, nem csak testfelépítésben kell, hogy alkalmas legyen a munkára, hanem természetileg is. A gyerekeknek nem szabad csalódniuk a lóban. Még véletlenül se legyen harapós, csipkedős, csiklandós, rugós, még játékból sem.A jó voltizslónak nincs fajtája. Szinte mindegyik fajtában találhatunk megfelelő egyedeket.

A lovastornász:
Egyetlen gyerek sem reménytelen eset, csak idő és türelem kell hozzá! Mindenki megtanulhat voltizsálni a maga ügyességi szintjén, más kérdés, hogy később ki műveli ezt tovább verseny szinten.
A voltizsálás olyan sport, amely sokoldalúan igénybe veszi az izomzatot, csontozatot, izületeket, fokozott munkára sarkalja a tüdőt és a szívet.

A lovastornát már 5-6-éves korban el lehet kezdeni, felső korhatár nincs.

Az oktató:
A gyerekek figyelmét, munkamorálját fenntartani elég nehéz, ezért fontos, hogy olyan edzője legyen a csapatnak, aki mind emberileg, mind szakmailag jó példakép, munkában szigorú, de igazságos. A gyerekek mindent megtegyenek neki, olyan feladatokat is vállaljanak, és képesek legyenek megoldani, amelyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelő. Ha az edző szívvel-lélekkel dolgozik, akkor kis csapata csodákra is képes lesz.